Čája obojková

 

 
  • Chauna torquata
  • Southern screamer
  • Tschaja
  • Ohrožení: Červený seznam – málo dotčený druh

Čája obojková patří do řádu vrubozobých a je tedy příbuzná kachnám či husám. Je však zařazena do čeledi kamišovitých a stejně jako ostatní zástupci této čeledě, se i ona od typických zástupců vrubozobých liší. Vzhledem spíše připomíná hrabavé (Galliformes), má malou hlavu s krátkým a poměrně silným zobákem a silné nohy bez plovacích blan. Dlouhé prsty umožňují chůzi po listech vodních rostlin, sice zřídkakdy, ale dobře plavou. Zvláštností jsou ostré ostruhy v ohbí křídla, které zřejmě slouží jako zbraně při bojích o teritoria. Obývá močály, laguny, okraje vod a povodí jihoamerických řek. Mimo období hnízdění se zdržuje i daleko od vody. Hnízda si staví v porostech v blízkosti vod. Na vejcích sedí a o mláďata se starají oba rodiče. Čája je výhradně býložravá. Zajímavostí je, že domorodci ji často chovají jako hlídače, je velmi ostražitá a křikem upozorní na každého vetřelce.

Počet chovaných kusů: 2

 

Adoptivní rodiče:
Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče. Máte zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE

Autor: administrator | Aktualizováno: 09.06.2015
Nahoru
<červenec>
Po Út St Čt So Ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Čája obojková

 

 
  • Chauna torquata
  • Southern screamer
  • Tschaja
  • Ohrožení: Červený seznam – málo dotčený druh

Čája obojková patří do řádu vrubozobých a je tedy příbuzná kachnám či husám. Je však zařazena do čeledi kamišovitých a stejně jako ostatní zástupci této čeledě, se i ona od typických zástupců vrubozobých liší. Vzhledem spíše připomíná hrabavé (Galliformes), má malou hlavu s krátkým a poměrně silným zobákem a silné nohy bez plovacích blan. Dlouhé prsty umožňují chůzi po listech vodních rostlin, sice zřídkakdy, ale dobře plavou. Zvláštností jsou ostré ostruhy v ohbí křídla, které zřejmě slouží jako zbraně při bojích o teritoria. Obývá močály, laguny, okraje vod a povodí jihoamerických řek. Mimo období hnízdění se zdržuje i daleko od vody. Hnízda si staví v porostech v blízkosti vod. Na vejcích sedí a o mláďata se starají oba rodiče. Čája je výhradně býložravá. Zajímavostí je, že domorodci ji často chovají jako hlídače, je velmi ostražitá a křikem upozorní na každého vetřelce.

Počet chovaných kusů: 2

 

Adoptivní rodiče:
Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče. Máte zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE