Tamarín žlutoruký

 
  • Saguinus midas
  • Golden-handed tamarin
  • Rothandtamarin
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, ESB, CITES II

Tamaríni žlutorucí se vyskytují v deštných lesích v severní části Jižní Ameriky. Dávají přednost stromům s malými korunami, které většinou nepřesahují patnáct metrů v průměru. Dosahují velikosti až 45 cm včetně ocasu. Jejich tělo pokrývá černá srst, kromě rukou a nohou, kde srst může být od zlatavé, přes oranžovou až červenou. Proto se také můžeme setkat i s názvem tamarín červenoruký. Žijí ve skupinách od dvou do šesti jedinců. V této skupině je pak jedna rozmnožující se samice a dva či více samců, se kterými se páří. Nízká reprodukční aktivita nedominantních samic je způsobena chováním dominantní samice, které má za následek snížení ovulační schopnosti samic podřízených. Po zhruba 140 dnech březosti se jim zpravidla rodí 2 mláďata, o která se starají všichni členové tlupy. I když se většinou pohybují skoky ze stromu na strom, jsou známí tím, že dokážou skočit se stromu na zem i z dvacetimetrové výšky a to bez jediné známky zranění. Jejich potravou jsou především bezobratlí živočichové, někdy i drobní obratlovci a rostlinná strava, jako ovoce, květy či nektar.


Počet chovaných kusů: 4

 

Adoptivní rodiče:
Děti z MŠ Arbesova, Česká Lípa, do 19. 5. 2018

 

Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE

 

Autor: administrator | Aktualizováno: 10.12.2015
Nahoru
<září>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tamarín žlutoruký
 
  • Saguinus midas
  • Golden-handed tamarin
  • Rothandtamarin
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, ESB, CITES II

Tamaríni žlutorucí se vyskytují v deštných lesích v severní části Jižní Ameriky. Dávají přednost stromům s malými korunami, které většinou nepřesahují patnáct metrů v průměru. Dosahují velikosti až 45 cm včetně ocasu. Jejich tělo pokrývá černá srst, kromě rukou a nohou, kde srst může být od zlatavé, přes oranžovou až červenou. Proto se také můžeme setkat i s názvem tamarín červenoruký. Žijí ve skupinách od dvou do šesti jedinců. V této skupině je pak jedna rozmnožující se samice a dva či více samců, se kterými se páří. Nízká reprodukční aktivita nedominantních samic je způsobena chováním dominantní samice, které má za následek snížení ovulační schopnosti samic podřízených. Po zhruba 140 dnech březosti se jim zpravidla rodí 2 mláďata, o která se starají všichni členové tlupy. I když se většinou pohybují skoky ze stromu na strom, jsou známí tím, že dokážou skočit se stromu na zem i z dvacetimetrové výšky a to bez jediné známky zranění. Jejich potravou jsou především bezobratlí živočichové, někdy i drobní obratlovci a rostlinná strava, jako ovoce, květy či nektar.


Počet chovaných kusů: 4

 

Adoptivní rodiče:
Děti z MŠ Arbesova, Česká Lípa, do 19. 5. 2018

 

Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE