německy anglicky

Klokánek králíkovitý

  • Bettongia penicillata
  • Brush-tailed rat-kangaroo
  • Bürstenschwanz-Rattenkänguruh
  • Ohrožení: Červený seznam – kriticky ohrožený druh, CITES I

Klokánek králíkovitý je drobný vačnatec dorůstající délky okolo 70 centimetrů, váhy kolem 1,5 kilogramu a svým vzezřením by nám mohl spíše připomínat nějakého hlodavce. Dříve byl hojně rozšířen v polosuchých a suchých oblastech Austrálie, jižně od tropů. V době evropské kolonizace Austrálie začaly jeho početní stavy klesat a v současné době se vyskytuje pouze na jihozápadě kontinentu. Odhaduje se, že mezi lety 1999 – 2010 došlo k poklesu populace klokánka králíkovitého přibližně o 90%. Největší příčinou úbytku tohoto druhu je, že se stal lovnou kořistí lišek a domácích koček. Klokánek je samotářský živočich, aktivní především v noci. Přes den tráví čas odpočinkem v hnízdě, které si sám vytvoří. V noci se vydává hledat si potravu. Nepije vodu a ani se neživí zelenými částmi rostlin. Převážnou složku jeho potravy tvoří podzemní plodnice hub, které doplňuje cibulkami, hlízami, semeny a pryskyřicí z křovin. Houby se pro savce považují za nevhodnou potravu, protože nejsou dostatečným a vyváženým zdrojem aminokyselin. Klokánek králíkovitý je však netráví přímo. V jeho přední části žaludku houby natráví bakterie a tyto bakterie a jejich vedlejší produkty, které obsahují mnohem vyváženější živiny, jsou později tráveny v zadní části žaludku a v tenkém střevě.

Počet chovaných kusů: 2

 

Adoptivní rodiče:
Balounovi, Roztoky, do 13. 5. 2021
Žáci 6.A Křesťanské základní školy Nativity, Děčín 31, do 27. 1. 2021
Eliška a Vašík Drozdovi, Děčín 8, do 30. 9. 2020

Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE

Autor: administrator | Aktualizováno: 25.05.2020
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<květen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Klokánek králíkovitý
  • Bettongia penicillata
  • Brush-tailed rat-kangaroo
  • Bürstenschwanz-Rattenkänguruh
  • Ohrožení: Červený seznam – kriticky ohrožený druh, CITES I

Klokánek králíkovitý je drobný vačnatec dorůstající délky okolo 70 centimetrů, váhy kolem 1,5 kilogramu a svým vzezřením by nám mohl spíše připomínat nějakého hlodavce. Dříve byl hojně rozšířen v polosuchých a suchých oblastech Austrálie, jižně od tropů. V době evropské kolonizace Austrálie začaly jeho početní stavy klesat a v současné době se vyskytuje pouze na jihozápadě kontinentu. Odhaduje se, že mezi lety 1999 – 2010 došlo k poklesu populace klokánka králíkovitého přibližně o 90%. Největší příčinou úbytku tohoto druhu je, že se stal lovnou kořistí lišek a domácích koček. Klokánek je samotářský živočich, aktivní především v noci. Přes den tráví čas odpočinkem v hnízdě, které si sám vytvoří. V noci se vydává hledat si potravu. Nepije vodu a ani se neživí zelenými částmi rostlin. Převážnou složku jeho potravy tvoří podzemní plodnice hub, které doplňuje cibulkami, hlízami, semeny a pryskyřicí z křovin. Houby se pro savce považují za nevhodnou potravu, protože nejsou dostatečným a vyváženým zdrojem aminokyselin. Klokánek králíkovitý je však netráví přímo. V jeho přední části žaludku houby natráví bakterie a tyto bakterie a jejich vedlejší produkty, které obsahují mnohem vyváženější živiny, jsou později tráveny v zadní části žaludku a v tenkém střevě.

Počet chovaných kusů: 2

 

Adoptivní rodiče:
Balounovi, Roztoky, do 13. 5. 2021
Žáci 6.A Křesťanské základní školy Nativity, Děčín 31, do 27. 1. 2021
Eliška a Vašík Drozdovi, Děčín 8, do 30. 9. 2020

Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE