německy anglicky

Klokaní babyboom v děčínské zoo, máme 3 mláďata

Už šestý rok po sobě se děčínská zoologická zahrada raduje z odchovu v expozici klokanů rudokrkých. Jejich chovu se věnuje 7 let a letošní jaro přineslo hned tři mláďata.

„Jsou různě stará, to nejstarší už vyskakuje z mámina vaku, druhé prozatím jen vykukuje a přítomnost třetího evidujeme zatím jen podle pohybů ve vaku. Věk toho nejstaršího odhadujeme přibližně na čtyři měsíce,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Dvě mláďata jsou klasického hnědého zbarvení, třetí nosí ve vaku albinoticky zbarvená samice. Zda z něj vykoukne také „blonďák“ ukážou následující dny. Samice klokana rudokrkého platí mezi klokaními mámami za „supermatku“. Své mládě nosí ve vaku téměř nejdéle ze všech klokanů, až 40 týdnů. Zajímavostí je, že může mít až 3 mláďata najednou. Zatímco nejstarší mládě již vak skoro opustilo a vrací se do něj jen v případě nebezpečí, druhé mládě je přisáté na bradavce a třetí mládě je v děloze ve stadiu oplozeného vajíčka. U klokanů se totiž objevuje tzv. prodloužená březost, při níž zárodek pokračuje ve vývoji, až když samice přestane kojit předchozí mládě. 

Klokani rudokrcí jsou typickými zástupci řádu vačnatců. V dospělosti dorůstají nanejvýš metrové výšky a snášejí i chladnější podnebí. Hustý kožich po celém těle a na ocase je dobře chrání před mrazem. Jméno dostali podle narudlého zbarvení na krku a na plecích. Rádi se živí trávou, listy, výhonky keřů nebo pupeny. Ve volné přírodě žijí ve skupinách o osmi až 20 členech. Jejich přirozeným prostředím je jihovýchodní pobřeží Austrálie nebo Tasmánie. Dožívají se 12 až 15 let.

Autor: | Aktualizováno: 30.03.2020
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<říjen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Klokaní babyboom v děčínské zoo, máme 3 mláďata

Už šestý rok po sobě se děčínská zoologická zahrada raduje z odchovu v expozici klokanů rudokrkých. Jejich chovu se věnuje 7 let a letošní jaro přineslo hned tři mláďata.

„Jsou různě stará, to nejstarší už vyskakuje z mámina vaku, druhé prozatím jen vykukuje a přítomnost třetího evidujeme zatím jen podle pohybů ve vaku. Věk toho nejstaršího odhadujeme přibližně na čtyři měsíce,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Dvě mláďata jsou klasického hnědého zbarvení, třetí nosí ve vaku albinoticky zbarvená samice. Zda z něj vykoukne také „blonďák“ ukážou následující dny. Samice klokana rudokrkého platí mezi klokaními mámami za „supermatku“. Své mládě nosí ve vaku téměř nejdéle ze všech klokanů, až 40 týdnů. Zajímavostí je, že může mít až 3 mláďata najednou. Zatímco nejstarší mládě již vak skoro opustilo a vrací se do něj jen v případě nebezpečí, druhé mládě je přisáté na bradavce a třetí mládě je v děloze ve stadiu oplozeného vajíčka. U klokanů se totiž objevuje tzv. prodloužená březost, při níž zárodek pokračuje ve vývoji, až když samice přestane kojit předchozí mládě. 

Klokani rudokrcí jsou typickými zástupci řádu vačnatců. V dospělosti dorůstají nanejvýš metrové výšky a snášejí i chladnější podnebí. Hustý kožich po celém těle a na ocase je dobře chrání před mrazem. Jméno dostali podle narudlého zbarvení na krku a na plecích. Rádi se živí trávou, listy, výhonky keřů nebo pupeny. Ve volné přírodě žijí ve skupinách o osmi až 20 členech. Jejich přirozeným prostředím je jihovýchodní pobřeží Austrálie nebo Tasmánie. Dožívají se 12 až 15 let.