německy anglicky

Chápan středoamerický mexický

chápan.JPG
  • Ateles geoffroyi vellerosus
  • Mexican spider monkey
  • Geoffroy-Klammeraffe
  • Ohrožení: Červený seznam –  ohrožený druh, CITES II

Chápan středoamerický mexický obývá horské nebo deštné lesy, případně mangrovové porosty na území Belize, El Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu a Mexika. Délka jeho těla může být kolem 60 centimetrů a v poměru k němu má velmi dlouhé končetiny a ocas, který může délku těla dokonce přesahovat. Mají také zakrnělé palce předních končetin. Výše zmíněné je právě adaptací pro život v korunách stromů, kde se chápan velmi obratně pohybuje. Jeho ocas je chápavý, používá ho jako „pátou končetinu“ při pohybu ve větvích a tato vlastnost se vyskytuje pouze u některých druhů opic, vyskytujících se na americkém kontinentě. Spodní strana špičky ocasu je lysá a na kůži jsou drobné rýhy, podobně jako na prstech u člověka. Úchop ocasu je tedy mnohem pevnější, ale také velmi citlivý. Bylo pozorováno, že pomocí ocasu chápan zvedá i předměty, a to i velikosti hrachového zrna.
Jde především o býložravce, který se živí ovocem, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Z živočišné potravy to jsou především vejce nebo hmyz a jiní členovci.
Ve své domovině je ohrožen úbytkem životního prostředí a lidé ho také velmi často loví jako svoji potravu.

Počet chovaných kusů: 4

 

Adoptivní rodiče:
Kolektiv zaměstanců DDM Děčín, do 10. 4. 2023

Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE

Autor: administrator | Aktualizováno: 01.07.2022
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<říjen>
Po Út St Čt So Ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Informace o Českém Švýcarsku

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

Chápan středoamerický mexický
chápan.JPG
  • Ateles geoffroyi vellerosus
  • Mexican spider monkey
  • Geoffroy-Klammeraffe
  • Ohrožení: Červený seznam –  ohrožený druh, CITES II

Chápan středoamerický mexický obývá horské nebo deštné lesy, případně mangrovové porosty na území Belize, El Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu a Mexika. Délka jeho těla může být kolem 60 centimetrů a v poměru k němu má velmi dlouhé končetiny a ocas, který může délku těla dokonce přesahovat. Mají také zakrnělé palce předních končetin. Výše zmíněné je právě adaptací pro život v korunách stromů, kde se chápan velmi obratně pohybuje. Jeho ocas je chápavý, používá ho jako „pátou končetinu“ při pohybu ve větvích a tato vlastnost se vyskytuje pouze u některých druhů opic, vyskytujících se na americkém kontinentě. Spodní strana špičky ocasu je lysá a na kůži jsou drobné rýhy, podobně jako na prstech u člověka. Úchop ocasu je tedy mnohem pevnější, ale také velmi citlivý. Bylo pozorováno, že pomocí ocasu chápan zvedá i předměty, a to i velikosti hrachového zrna.
Jde především o býložravce, který se živí ovocem, listy či květy rostlin, semeny či ořechy. Z živočišné potravy to jsou především vejce nebo hmyz a jiní členovci.
Ve své domovině je ohrožen úbytkem životního prostředí a lidé ho také velmi často loví jako svoji potravu.

Počet chovaných kusů: 4

 

Adoptivní rodiče:
Kolektiv zaměstanců DDM Děčín, do 10. 4. 2023

Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE