Jeřáb popelavý

 
  • Grus grus
  • Common crane
  • Kranich
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, EEP, CITES II

Jeřáb popelavý je šedavý, čápu podobný pták, který však patří do řádu krátkokřídlých. Od řádu brodivých se liší tím, že prodloužené ramenní letky tvoří jakýsi načechraný „ocas“. Skutečná ocasní pera jsou kratší. Vyskytuje se ve střední a východní Evropě a v Asii v pásu severských lesů. Jedná se o tažný druh, který zimuje především ve Středomoří a v Malé Asii. Jako hnízdiště si vybírá především rašeliniště, bažinaté oblasti nebo rybníky s rozsáhlými rákosinami, kde si z rostlinného materiálu staví kupovitá hnízda. Živí se hlavně částmi rostlin, plody a semeny, avšak nepohrdne ani potravou živočišnou, jako je hmyz, měkkýši, červi, ale i drobní obratlovci. Příležitostně požírá i vejce jiných druhů ptáků. V České republice je kriticky ohroženým druhem.

Počet chovaných kusů: 1


Adoptivní rodiče:

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče. Máte zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE

Autor: administrator | Aktualizováno: 22.02.2018
Nahoru
<listopad>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  
Jeřáb popelavý
 
  • Grus grus
  • Common crane
  • Kranich
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, EEP, CITES II

Jeřáb popelavý je šedavý, čápu podobný pták, který však patří do řádu krátkokřídlých. Od řádu brodivých se liší tím, že prodloužené ramenní letky tvoří jakýsi načechraný „ocas“. Skutečná ocasní pera jsou kratší. Vyskytuje se ve střední a východní Evropě a v Asii v pásu severských lesů. Jedná se o tažný druh, který zimuje především ve Středomoří a v Malé Asii. Jako hnízdiště si vybírá především rašeliniště, bažinaté oblasti nebo rybníky s rozsáhlými rákosinami, kde si z rostlinného materiálu staví kupovitá hnízda. Živí se hlavně částmi rostlin, plody a semeny, avšak nepohrdne ani potravou živočišnou, jako je hmyz, měkkýši, červi, ale i drobní obratlovci. Příležitostně požírá i vejce jiných druhů ptáků. V České republice je kriticky ohroženým druhem.

Počet chovaných kusů: 1


Adoptivní rodiče:

Toto zvíře zatím nemá adoptivního rodiče. Máte zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE