german czech
facebook twitter youtube tripadvisor email

Do zoo si v roce 2013 našlo cestu přes devadesát tisíc návštěvníků

administrator | 12.02.2014

Děčínská zoologická zahrada má za sebou návštěvnicky úspěšný rok! V roce 2013 si do ní našlo cestu více než 90 tisíc lidí.

Vyplývá to ze statistik, které si zoo dlouhodobě vede. Rok se třináctkou na konci byl srovnatelný s rokem 2012, rozdíl v návštěvnosti činil pouhých 116 lidí (rok 2013 – 90.373 příchozích a rok 2012 – 90.489 lidí). Za posledních padesát let jde o čtvrtou nejvyšší návštěvnost. Nejsilnějšími měsíci byly tradičně ty prázdninové – červenec a srpen, které přilákaly téměř čtyřicet tisíc příchozích. Naopak nejslabším měsícem byl tradičně leden s pouhými devíti stovkami návštěvníků. Nejúspěšnějšími akcemi loňského roku byla Strašidelná zoo a Na divokém západě v zoo. „Celkově hodnotíme rok 2013 jako velmi úspěšný. Podařilo se zrekonstruovat dětský průlezový hrad, vybudovat nové parkoviště, přivézt mnoho zajímavých druhů zvířat, návštěvnickou „bombou“ se stal import tapíra jihoamerického,“ zavzpomínala mluvčí zoo Alena Houšková.

Novinky roku 2014 Rok 2014 bude pro děčínskou zoo jubilejní. Uplyne totiž 65. let od jejího otevření a proto chystá hned několik akcí tématicky zaměřených právě na toto výročí. Na první z nich se mohou lidé těšit již 12. dubna, kdy zoo oficiálně zahájí svou 65. návštěvnickou sezónu akcí Startujeme! Další budou následovat v květnu a červnu a pak i na podzim. Novinkou bude letní akce s názvem Noc v zoo pro dospěláky. „Podobnou akci realizujeme již několik let pro děti a má velký úspěch. Děti přespávají jednu noc v zoo ve velkém stanu, nechybí noční prohlídka zoo, opékání buřtů a ani soutěže. Protože jsme často od rodičů dětí slýchali přání, že by se podobný zážitek líbil i jim, připravili jsme na letošek tuto aktivitu i pro ně,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Na celý rok připravila zoo více než pět desítek akcí ať už menšího nebo většího rozsahu. Kalendář akcí 2014 ke stažení ZDE.

Novinky se chystají samozřejmě i v oblasti fauny. Zoo plánuje nové importy, po letech by se do areálu na Pastýřské stěně měl vrátit například opeřenec čája chocholatá, vlčice eurasijské se dočkají nového ženicha, v Expozici Rajské ostrovy se plánuje chov mořských koníků. Kančilové menší společně s pásovci štětinatými, které mohli návštěvníci prozatím obdivovat pouze průhledem do vnitřní expozice, by měli dostat zbrusu nový venkovní výběh. Velkým snem do budoucna je také výstavba expozice pro lenochody tříprsté.

Do roku 2014 vstupuje zoo s úpravou na poli vstupného. Nově rozdělila sezónu na tři základní části, které se od sebe budou lišit výší vstupného. V hlavní návštěvnické sezóně (květen – srpen) zaplatí dospělí návštěvníci za vstupenku rovnou stovku, děti o čtyřicet korun méně. V sezóně vedlejší, která se bude týkat měsíců: březen, duben, září a říjen - bude dospělácké vstupné o dvacetikorunu levnější, dětské klesne na padesátikorunu. Sezóna zimní, která potrvá od listopadu do února, pak přinese pro obě skupiny další desetikorunovou slevu. „Doufáme, že drobné zdražení v hlavní sezóně, které je pro nás ale podstatným finančním přínosem, nebude na překážku k návštěvě a všichni si uvědomují, že jsou to prostředky, které budou využity k dalšímu zlepšování podmínek pro chovaná zvířata," uvedla ředitelka zoologické zahrady Kateřina Majerová.   Významnou aktivitou v rámci zlepšení návštěvnického servisu bude spuštění nových webových stránek zoo, které budou odpovídat moderním trendům a nabídnou mnoho nového. Zoo se na ně podařilo získat dotační peníze ze Společného fondu malých projektů (SFMP) Euroregion Elbe/Labe.