německy anglicky

Dalším letošním přírůstkem jsou v děčínské zoo dva lvíčci

Dvojčata u lvíčků zlatohlavých. Právě tato mláďata jsou dalším přírůstkem, z nějž se radují chovatelé v děčínské zoologické zahradě.

Ač by si někdo mohl podle názvu myslet, že se v zoo narodila dravá šelma, není to tak. Lvíček zlatohlavý je zástupce tzv. drápkatých opiček. Jde o endemický druh vyskytující se ostrůvkovitě v tropických deštných lesích států Bahia a Minas Gerais (Brazílie). „Své jméno dostal díky dlouhé srsti za hlavou, která připomíná hřívu. Tu umí v ohrožení i naježit, aby vypadal větší,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Dvojčata lvíčků zlatohlavých přišla na svět 31. ledna po zhruba 125 dne březosti. Dvě mláďata ve vrhu nejsou u tohoto druhu výjimkou. Do péče o potomky se zapojuje i samec a mladší sourozenci. Mláďata se mají čile k světu. Návštěvníci je mohou vidět průhledem do vnitřní expozice, kterou najdou nedaleko budovy ZooŠkoly.      

Stavba těla je drobná, tělo měří od 20 do 33 cm, ocas je delší než tělo (31 - 40 cm), opička váží v rozmezí od 360 do 710 gramů. Potravu tvoří především hmyz, plody, bezobratlí, vejce nebo drobní obratlovci. Ve volné přírodě obývají lvíčci zlatohlaví koruny stromů ve výšce 3–10 metrů. Žijí v malých rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a jeho potomky. Tento druh je v přírodě ohrožen zejména destrukcí jeho původního životního prostředí. Tropické deštné lesy se kácejí, ať už kvůli chovu dobytka nebo pěstování plodin. Odhaduje se, že dnes zůstává lvíčkům zlatohlavým pouze 2-5 % jejich původního životního prostředí.  Tento druh je ohrožen také nelegálním lovem pro obchod s domácími mazlíčky. Populace v přírodě je odhadována na 6.000 – 15.000 jedinců.

Autor: | Aktualizováno: 10.02.2023
Nahoru
otevírací doba
vstupné
cesta do zoo
mapa zoo
sluzby
archiv článků
kamera
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<březen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

asan.jpg

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Informace o Českém Švýcarsku

Text Sponzoři noci snů

úk.jpg

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

Dalším letošním přírůstkem jsou v děčínské zoo dva lvíčci

Dvojčata u lvíčků zlatohlavých. Právě tato mláďata jsou dalším přírůstkem, z nějž se radují chovatelé v děčínské zoologické zahradě.

Ač by si někdo mohl podle názvu myslet, že se v zoo narodila dravá šelma, není to tak. Lvíček zlatohlavý je zástupce tzv. drápkatých opiček. Jde o endemický druh vyskytující se ostrůvkovitě v tropických deštných lesích států Bahia a Minas Gerais (Brazílie). „Své jméno dostal díky dlouhé srsti za hlavou, která připomíná hřívu. Tu umí v ohrožení i naježit, aby vypadal větší,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Dvojčata lvíčků zlatohlavých přišla na svět 31. ledna po zhruba 125 dne březosti. Dvě mláďata ve vrhu nejsou u tohoto druhu výjimkou. Do péče o potomky se zapojuje i samec a mladší sourozenci. Mláďata se mají čile k světu. Návštěvníci je mohou vidět průhledem do vnitřní expozice, kterou najdou nedaleko budovy ZooŠkoly.      

Stavba těla je drobná, tělo měří od 20 do 33 cm, ocas je delší než tělo (31 - 40 cm), opička váží v rozmezí od 360 do 710 gramů. Potravu tvoří především hmyz, plody, bezobratlí, vejce nebo drobní obratlovci. Ve volné přírodě obývají lvíčci zlatohlaví koruny stromů ve výšce 3–10 metrů. Žijí v malých rodinných skupinách tvořených rodičovským párem a jeho potomky. Tento druh je v přírodě ohrožen zejména destrukcí jeho původního životního prostředí. Tropické deštné lesy se kácejí, ať už kvůli chovu dobytka nebo pěstování plodin. Odhaduje se, že dnes zůstává lvíčkům zlatohlavým pouze 2-5 % jejich původního životního prostředí.  Tento druh je ohrožen také nelegálním lovem pro obchod s domácími mazlíčky. Populace v přírodě je odhadována na 6.000 – 15.000 jedinců.