německy anglicky

Dalším přírůstkem je tropická veverka Prévostova

Nádherně zbarvená tropická veverka je dalším přírůstkem v děčínské zoologické zahradě. Opět po roce se podařilo rozmnožit ohroženou veverku Prévostovu.

„Narodila se zhruba před 2 měsíci. Na to, že je na světě, ale chovatelé přišli až v těchto dnech, kdy vylezla z hnízdní budky. Samice totiž rodí mláďata do úkrytu, který chovatelé nekontrolují z toho důvodu, že by matka mohla mláďata ze stresu buď přestat kojit nebo je dokonce sežrat,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Samice tohoto druhu pohlavně dospívají v devátém měsíci života a samci už v sedmém. Veverky Prévostovy jsou březí 42 dní a obvykle se jim rodí jedno až tři mláďata. Ta jsou holá a slepá a váží jen 8 až 12 gramů. Samice je kojí 8 až 9 týdnů, pak začínají sama přijímat potravu. Ta se skládá převážně z ovoce, zeleniny, malé porce hmyzu a samozřejmě pro veverky nepostradatelných oříšků. Ve volné přírodě plní důležitou roli roznašeče semen, protože po okousání měkké dužiny různých plodů často odhazují pecky. 

Tento druh veverky žije v deštných lesích jihovýchodní Asie, zejména na Malajském poloostrově, ostrovech Sumatra a Borneo a menších ostrovech v jejich okolí. Introdukovaný byl taktéž na ostrov Sulawesi. Jde se o denní druh, nicméně nejvíce aktivní jsou zvířata v podvečer a večer. Patří k nejnádherněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná. Svrchní část těla je černá, naspodu převládá kaštanově červená a zářivě bílá, na nose a na tvářích je bílý pruh stejně jako na bocích a stehnech. Velké vystouplé oči prozrazují skvělý zrak. Veverka Prévostova žije v malých rodinných skupinách a dorozumívá se švitořivým, ptáky připomínajícím hlasem a pohyby ocásku. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 13-28 centimetry, ocasu 8-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 250 gramů. Žije v párech nebo malých rodinných skupinách a staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívá dutiny.

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 23.03.2021
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
<duben>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

Logo Ovoce - zelenina Jaroslav Suchý

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

Logo ZUŠ v Děčíně

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

Logo cukrárny Expres Děčín

Logo Inpeko

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

Logo Hračky Barvíř

Logo Termo Děčín

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

Logo ZUŠ

Logo České průmyslové pojišťovny

Logo Ice and Go

Logo skautů

Logo vlastivědného muzea v České Lípě

Logo pekařství He-Fi

Logo HC Děčínských medvědů

Logo BK ARMEX Děčín

Logo ZŠ Slovanka

Dalším přírůstkem je tropická veverka Prévostova

Nádherně zbarvená tropická veverka je dalším přírůstkem v děčínské zoologické zahradě. Opět po roce se podařilo rozmnožit ohroženou veverku Prévostovu.

„Narodila se zhruba před 2 měsíci. Na to, že je na světě, ale chovatelé přišli až v těchto dnech, kdy vylezla z hnízdní budky. Samice totiž rodí mláďata do úkrytu, který chovatelé nekontrolují z toho důvodu, že by matka mohla mláďata ze stresu buď přestat kojit nebo je dokonce sežrat,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Samice tohoto druhu pohlavně dospívají v devátém měsíci života a samci už v sedmém. Veverky Prévostovy jsou březí 42 dní a obvykle se jim rodí jedno až tři mláďata. Ta jsou holá a slepá a váží jen 8 až 12 gramů. Samice je kojí 8 až 9 týdnů, pak začínají sama přijímat potravu. Ta se skládá převážně z ovoce, zeleniny, malé porce hmyzu a samozřejmě pro veverky nepostradatelných oříšků. Ve volné přírodě plní důležitou roli roznašeče semen, protože po okousání měkké dužiny různých plodů často odhazují pecky. 

Tento druh veverky žije v deštných lesích jihovýchodní Asie, zejména na Malajském poloostrově, ostrovech Sumatra a Borneo a menších ostrovech v jejich okolí. Introdukovaný byl taktéž na ostrov Sulawesi. Jde se o denní druh, nicméně nejvíce aktivní jsou zvířata v podvečer a večer. Patří k nejnádherněji zbarveným savcům, proto se dříve jmenovala veverka nádherná. Svrchní část těla je černá, naspodu převládá kaštanově červená a zářivě bílá, na nose a na tvářích je bílý pruh stejně jako na bocích a stehnech. Velké vystouplé oči prozrazují skvělý zrak. Veverka Prévostova žije v malých rodinných skupinách a dorozumívá se švitořivým, ptáky připomínajícím hlasem a pohyby ocásku. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 13-28 centimetry, ocasu 8-26 centimetrů, hmotnost se pohybuje kolem 250 gramů. Žije v párech nebo malých rodinných skupinách a staví si velká hnízda vysoko v korunách stromů, nebo využívá dutiny.