německy anglicky

Je to kluk! Hlásíme přírůstek u vzácných makaků chocholatých

Dalším mládětem, které mohou návštěvníci vidět v děčínské zoologické zahradě, je sameček vzácného primáta makaka chocholatého.

Na svět přišel 16. února, matkou je samice Bayi, otcem pak patnáctiletý Yaki, který do Zoo Děčín přicestoval v roce 2021 z Francie. „Mládě se má čile k světu, matka jej zatím nosí pevně přivinuté na svém břiše, jen občas ho půjčí starším zkušenějším samicím,“ řekl vrchní chovatel Petr Haberland. S tímto mládětem čítá děčínská chovná skupina makaků chocholatých celkem devět členů. Od počátku chovu (1996) se v Děčíně narodilo již 18 mláďat, odchovat se jich podařilo čtrnáct.     

Makakové chocholatí jsou tzv. endemité. To znamená, že jinde na světě než na ostrově Sulawesi, je ve volné přírodě nenajdete. Typickým znakem je černá srst a chocholka na hlavě, která jim vynesla jméno. Dalším dobře viditelným znakem jsou zřetelné sedací mozoly, jež mají růžové zbarvení a díky nimž samice signalizují svolnost k páření. Gravidita makačích samic trvá 5,5 měsíce a rodí se jedno mládě. To dosahuje pohlavní dospělosti cca okolo 4. – 5. roku. Makakové chocholatí žijí v primárních deštných pralesích, především v nižších nadmořských výškách. Živí se tak jako většina primátů rostlinnou i živočišnou potravou. V jídelníčku převažují velmi výrazně plody pralesních dřevin, které doplňují květy a listy. Potřebu bílkovin řeší pojídáním drobných členovců, larev a v menší míře i ptačích vajec i mláďat. Potravu shánějí jak na zemi, tak v korunách stromů. Patří mezi kriticky ohrožené, a tudíž chráněné živočichy, kterým hrozí v horizontu 25 let vyhynutí. „Pomineme-li přirozené nepřátele, kterými jsou třeba krajty, vše ostatní si na svůj vrub zase připsal člověk. Místní obyvatelé loví makaky jako oblíbenou kořist s chutným masem a pro kožešinu. Osudné je pro tato zvířata i vypalování a kácení deštného pralesa,“ poznamenal Haberland. Makakové chocholatí se dožívají kolem 25 let.

Autor: | Aktualizováno: 23.03.2023
Nahoru
otevírací doba
vstupné
cesta do zoo
mapa zoo
sluzby
archiv článků
kamera
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<březen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

asan.jpg

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Informace o Českém Švýcarsku

Text Sponzoři noci snů

úk.jpg

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

Je to kluk! Hlásíme přírůstek u vzácných makaků chocholatých

Dalším mládětem, které mohou návštěvníci vidět v děčínské zoologické zahradě, je sameček vzácného primáta makaka chocholatého.

Na svět přišel 16. února, matkou je samice Bayi, otcem pak patnáctiletý Yaki, který do Zoo Děčín přicestoval v roce 2021 z Francie. „Mládě se má čile k světu, matka jej zatím nosí pevně přivinuté na svém břiše, jen občas ho půjčí starším zkušenějším samicím,“ řekl vrchní chovatel Petr Haberland. S tímto mládětem čítá děčínská chovná skupina makaků chocholatých celkem devět členů. Od počátku chovu (1996) se v Děčíně narodilo již 18 mláďat, odchovat se jich podařilo čtrnáct.     

Makakové chocholatí jsou tzv. endemité. To znamená, že jinde na světě než na ostrově Sulawesi, je ve volné přírodě nenajdete. Typickým znakem je černá srst a chocholka na hlavě, která jim vynesla jméno. Dalším dobře viditelným znakem jsou zřetelné sedací mozoly, jež mají růžové zbarvení a díky nimž samice signalizují svolnost k páření. Gravidita makačích samic trvá 5,5 měsíce a rodí se jedno mládě. To dosahuje pohlavní dospělosti cca okolo 4. – 5. roku. Makakové chocholatí žijí v primárních deštných pralesích, především v nižších nadmořských výškách. Živí se tak jako většina primátů rostlinnou i živočišnou potravou. V jídelníčku převažují velmi výrazně plody pralesních dřevin, které doplňují květy a listy. Potřebu bílkovin řeší pojídáním drobných členovců, larev a v menší míře i ptačích vajec i mláďat. Potravu shánějí jak na zemi, tak v korunách stromů. Patří mezi kriticky ohrožené, a tudíž chráněné živočichy, kterým hrozí v horizontu 25 let vyhynutí. „Pomineme-li přirozené nepřátele, kterými jsou třeba krajty, vše ostatní si na svůj vrub zase připsal člověk. Místní obyvatelé loví makaky jako oblíbenou kořist s chutným masem a pro kožešinu. Osudné je pro tato zvířata i vypalování a kácení deštného pralesa,“ poznamenal Haberland. Makakové chocholatí se dožívají kolem 25 let.