německy anglicky

O mládě žlutorukého tamarína se stará samec, matka jen kojí

A táto starej se! Přesně takhle to mají zařízené samice tamarínů žlutorukých, když porodí mládě. Zajímavostí tohoto druhu totiž je, že převážnou část dne má mláďata „na hrbu“ samec.

„Vozí je na zádech a matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata někdy dokonce starají i starší sourozenci. Jednoho takového starostlivého otce mohou nyní návštěvníci vidět i v naší zoo. V expozici teď máme necelý měsíc staré mládě,“ uvedl vrchní chovatel děčínské zoo Petr Haberland. Zoo Děčín začala s chovem tohoto druhu drápkatých opiček v roce 2015, daří se je opakovaně množit a v minulosti nebyly výjimkou ani dvojčata.

 

O tamarínech žlutorukých:

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení lvíčci zlatohlaví.

Autor: Alena Houšková | Aktualizováno: 25.04.2022
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<srpen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

O mládě žlutorukého tamarína se stará samec, matka jen kojí

A táto starej se! Přesně takhle to mají zařízené samice tamarínů žlutorukých, když porodí mládě. Zajímavostí tohoto druhu totiž je, že převážnou část dne má mláďata „na hrbu“ samec.

„Vozí je na zádech a matce je předává pouze na kojení. Ve větších skupinách se o mláďata někdy dokonce starají i starší sourozenci. Jednoho takového starostlivého otce mohou nyní návštěvníci vidět i v naší zoo. V expozici teď máme necelý měsíc staré mládě,“ uvedl vrchní chovatel děčínské zoo Petr Haberland. Zoo Děčín začala s chovem tohoto druhu drápkatých opiček v roce 2015, daří se je opakovaně množit a v minulosti nebyly výjimkou ani dvojčata.

 

O tamarínech žlutorukých:

Tamaríni žlutorucí se ve volné přírodě vyskytují v pralesích Brazílie Guiany a Surinamu. Jejich jméno naprosto odpovídá jejich vzhledu. Typickým znakem je žluté zbarvení končetin, zbytek těla je černý s drobným žíháním na hřbetě. Ke žlutým packám se dokonce váže legenda, díky které tento druh tamarína získal přezdívku „midas“ - po králi Midasovi, který podle řecké mytologie proměnil ve zlato vše, čeho se dotknul. Jsou to zvířata s denní aktivitou. Celý den tráví převážně v korunách stromů, odkud slézají jen zřídka kdy. Jsou výbornými skokany, na zem dokážou skočit až z dvaceti metrové výšky. Do jídelníčku tamarínů patří nejrůznější ovoce, zelenina, oříšky, sladší smůla stromů a hmyz. Tamaríny žlutoruké najdou návštěvníci děčínské zoo v expozici drápkatých opiček, sousedy jim dělají neméně oblíbení lvíčci zlatohlaví.