německy anglicky

Podařilo se rozmnožit vzácné kozy šrouborohé

Děčínská zoo si na své konto může připsat další vzácný odchov. Po devíti letech se konečně dočkala mláděte u ohrožených kopytníků koz šrouborohých.

Ty figurují i na tzv. Červeném seznamu ohrožených druhů a jejich chov je přísně sledován koordinátorem Evropských záchovných programů. „Zoo Děčín začala kozy šrouborohé chovat již v roce 2010, do roku 2017 však chov provázely nejrůznější komplikace a až 2 roky zpátky se konečně podařilo sestavit chovný pár, který nás nyní odměnil krásným mládětem,“ shrnul vrchní chovatel Petr Haberland. Samička přišla na svět 1. června a má se čile k světu. Má za sebou první veterinární ošetření, při kterém chovatelé zjišťovali pohlaví, a mláděti byl zároveň pod kůži aplikován čip.

Koza šrouborohá je velký zástupce podčeledi koz obývající rozptýlené lesy západního Himálaje. Je též národním zvířetem Pákistánu. Její kohoutková výška se pohybuje mezi 65 až 115 cm. Samci dosahují hmotnosti max. 110 kg, samice pouze 40 kg. Její srst je v létě krátká a zbarvena narudle šedě, v zimním období je srst delší a jasněji šedá. Na končetinách a hlavě má černé skvrny. Samci mají v porovnání se samicemi výrazně delší srst na krku, která může dorůstat až do úrovně kolen. Obě pohlaví mají šroubovité rohy, které u samců dosahují až 160 cm, u samic většinou nepřesáhnou 25 cm. Právě velmi ceněné rohy jsou důvodem jejich ohrožení. Kozy šrouborohé obývají biomy v nadmořských výškách 500 až 3500 m, kde se živí trávou, listy a kteroukoliv dostupnou vegetací. Samice tvoří většinou malá, zhruba devíti členná stáda, samci žijí většinou samostatně. V období rozmnožování spolu svádějí samci bouřlivé zápasy, při kterých se snaží připoutat pozornost co největšího počtu samic. Při těchto soubojích do sebe dva rivalové zapletou své rohy a začnou se kroutit a přetlačovat až do doby, kdy jeden ze zápasníků nepadne k zemi. „Takovou podívanou bohužel návštěvníci děčínské zoo neuvidí, naše zoo chová v současné době pouze jednoho samce a samici,“ doplnil Haberland. Samice rodí zpravidla jediné mládě, které několik následujících měsíců kojí.

Více fotografií ZDE.

Autor: | Aktualizováno: 12.06.2019
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<září>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

Podařilo se rozmnožit vzácné kozy šrouborohé

Děčínská zoo si na své konto může připsat další vzácný odchov. Po devíti letech se konečně dočkala mláděte u ohrožených kopytníků koz šrouborohých.

Ty figurují i na tzv. Červeném seznamu ohrožených druhů a jejich chov je přísně sledován koordinátorem Evropských záchovných programů. „Zoo Děčín začala kozy šrouborohé chovat již v roce 2010, do roku 2017 však chov provázely nejrůznější komplikace a až 2 roky zpátky se konečně podařilo sestavit chovný pár, který nás nyní odměnil krásným mládětem,“ shrnul vrchní chovatel Petr Haberland. Samička přišla na svět 1. června a má se čile k světu. Má za sebou první veterinární ošetření, při kterém chovatelé zjišťovali pohlaví, a mláděti byl zároveň pod kůži aplikován čip.

Koza šrouborohá je velký zástupce podčeledi koz obývající rozptýlené lesy západního Himálaje. Je též národním zvířetem Pákistánu. Její kohoutková výška se pohybuje mezi 65 až 115 cm. Samci dosahují hmotnosti max. 110 kg, samice pouze 40 kg. Její srst je v létě krátká a zbarvena narudle šedě, v zimním období je srst delší a jasněji šedá. Na končetinách a hlavě má černé skvrny. Samci mají v porovnání se samicemi výrazně delší srst na krku, která může dorůstat až do úrovně kolen. Obě pohlaví mají šroubovité rohy, které u samců dosahují až 160 cm, u samic většinou nepřesáhnou 25 cm. Právě velmi ceněné rohy jsou důvodem jejich ohrožení. Kozy šrouborohé obývají biomy v nadmořských výškách 500 až 3500 m, kde se živí trávou, listy a kteroukoliv dostupnou vegetací. Samice tvoří většinou malá, zhruba devíti členná stáda, samci žijí většinou samostatně. V období rozmnožování spolu svádějí samci bouřlivé zápasy, při kterých se snaží připoutat pozornost co největšího počtu samic. Při těchto soubojích do sebe dva rivalové zapletou své rohy a začnou se kroutit a přetlačovat až do doby, kdy jeden ze zápasníků nepadne k zemi. „Takovou podívanou bohužel návštěvníci děčínské zoo neuvidí, naše zoo chová v současné době pouze jednoho samce a samici,“ doplnil Haberland. Samice rodí zpravidla jediné mládě, které několik následujících měsíců kojí.

Více fotografií ZDE.