německy anglicky

Tamarín žlutoruký

tamarín žlutoruký.JPG
  • Saguinus midas
  • Golden-handed tamarin
  • Rothandtamarin
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, EEP, CITES II

Tamaríni žlutorucí se vyskytují v deštných lesích v severní části Jižní Ameriky. Dávají přednost stromům s malými korunami, které většinou nepřesahují patnáct metrů v průměru. Dosahují velikosti až 45 cm včetně ocasu. Jejich tělo pokrývá černá srst, kromě rukou a nohou, kde srst může být od zlatavé, přes oranžovou až červenou. Proto se také můžeme setkat i s názvem tamarín červenoruký. Žijí ve skupinách od dvou do šesti jedinců. V této skupině je pak jedna rozmnožující se samice a dva či více samců, se kterými se páří. Nízká reprodukční aktivita nedominantních samic je způsobena chováním dominantní samice, které má za následek snížení ovulační schopnosti samic podřízených. Po zhruba 140 dnech březosti se jim zpravidla rodí 2 mláďata, o která se starají všichni členové tlupy. I když se většinou pohybují skoky ze stromu na strom, jsou známí tím, že dokážou skočit se stromu na zem i z dvacetimetrové výšky a to bez jediné známky zranění. Jejich potravou jsou především bezobratlí živočichové, někdy i drobní obratlovci a rostlinná strava, jako ovoce, květy či nektar.


Počet chovaných kusů: 1

 

Adoptivní rodiče:
Děti z mateřské školy při ZŠ a MŠ Dobkovice, do 19. 10. 2024
Žáci ze základní školy při ZŠ a MŠ Dobkovice, do 19. 10. 2024
Žáci ze Základní školy Komenského náměstí, Děčín 1, do 16. 10. 2024
Žáci ze Základní školy Generála Svobody, Nový Bor, do 10. 10. 2024




Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE

 

Autor: administrator | Aktualizováno: 25.03.2024
Nahoru
otevírací doba
vstupné
cesta do zoo
mapa zoo
sluzby
archiv článků
kamera
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<červen>
Po Út St Čt So Ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

asan.jpg

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

  kudyznudy.jpg

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Informace o Českém Švýcarsku

Text Sponzoři noci snů

úk.jpg

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

Tamarín žlutoruký
tamarín žlutoruký.JPG
  • Saguinus midas
  • Golden-handed tamarin
  • Rothandtamarin
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, EEP, CITES II

Tamaríni žlutorucí se vyskytují v deštných lesích v severní části Jižní Ameriky. Dávají přednost stromům s malými korunami, které většinou nepřesahují patnáct metrů v průměru. Dosahují velikosti až 45 cm včetně ocasu. Jejich tělo pokrývá černá srst, kromě rukou a nohou, kde srst může být od zlatavé, přes oranžovou až červenou. Proto se také můžeme setkat i s názvem tamarín červenoruký. Žijí ve skupinách od dvou do šesti jedinců. V této skupině je pak jedna rozmnožující se samice a dva či více samců, se kterými se páří. Nízká reprodukční aktivita nedominantních samic je způsobena chováním dominantní samice, které má za následek snížení ovulační schopnosti samic podřízených. Po zhruba 140 dnech březosti se jim zpravidla rodí 2 mláďata, o která se starají všichni členové tlupy. I když se většinou pohybují skoky ze stromu na strom, jsou známí tím, že dokážou skočit se stromu na zem i z dvacetimetrové výšky a to bez jediné známky zranění. Jejich potravou jsou především bezobratlí živočichové, někdy i drobní obratlovci a rostlinná strava, jako ovoce, květy či nektar.


Počet chovaných kusů: 1

 

Adoptivní rodiče:
Děti z mateřské školy při ZŠ a MŠ Dobkovice, do 19. 10. 2024
Žáci ze základní školy při ZŠ a MŠ Dobkovice, do 19. 10. 2024
Žáci ze Základní školy Komenského náměstí, Děčín 1, do 16. 10. 2024
Žáci ze Základní školy Generála Svobody, Nový Bor, do 10. 10. 2024




Máte také zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE