německy anglicky

V zoo se narodilo mládě vzácného takina indického

Děčínská zoologická zahrada se po třech letech dočkala dalšího odchovu u kopytníků takinů indických. Jde o teprve druhé mládě tohoto druhu, které se v Děčíně narodilo.

Mládě přišlo na svět v neděli 12. března, je to sameček, má se čile k světu a je již k vidění i ve venkovním výběhu. Matkou je dvanáctiletá Abby, která do zoo přišla v roce 2013 z chomutovského zooparku a otcem pak jedenáctiletý samec Takko, kterého zoo dovezla z estonské zoo v Tallinu v roce 2014. Březost takiních samic trvá 200 až 220 dní, obvykle se rodí jedno až dvě mláďata.  

Chovu takinů indických se v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO věnují kromě Děčína ještě další 4 zahrady – Zoo Brno, Zoo Praha, Zoopark Chomutov a Zoo Košice.

 

Takin indický je prazvláštní kopytník, který se svým vzhledem vymyká přesnému zařazení. Společně s pižmoni patří takini do zvláštní skupiny přežvýkavců, která má vývojově blízko k turům i ovcím a nese tak znaky obou těchto zvířat. Mají mohutnou klabonosou hlavu, charakteristicky tvarované rohy, dlouhou vlnitou srst, která je skvěle chrání v drsných horských podmínkách. Vyskytují se v Číně, Indii a Myanmaru, kde obývají horské oblasti od 2500 do 4500 m n. m. Pro pobyt v horských podmínkách jsou takini dokonale přizpůsobeni. Jejich kůže produkuje olej, který efektivně impregnuje jejich srst a chrání je tak proti dešti a mlhám. Takini pravidelně migrují mezi letními pastvinami nad horní hranicí lesa a zimovišti v chráněných lesnatých horských údolích. Jejich potravou je tráva, listy či výhonky bambusu a různých dřevin, hlavně pěnišníků. V létě vytvářejí početná stáda sdružující až 300 jedinců, která se během zimy rozpadají na menší, asi dvacetičlenné skupiny. Dospělí samci žijí často samotářsky a k samicím se připojují pouze v době říje. Dožívají se 12-15 let, v lidské péči až 20 let.

Autor: | Aktualizováno: 16.03.2023
Nahoru
otevírací doba
vstupné
cesta do zoo
mapa zoo
sluzby
archiv článků
kamera
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<červen>
Po Út St Čt So Ne
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

asan.jpg

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

  kudyznudy.jpg

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Informace o Českém Švýcarsku

Text Sponzoři noci snů

úk.jpg

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

V zoo se narodilo mládě vzácného takina indického

Děčínská zoologická zahrada se po třech letech dočkala dalšího odchovu u kopytníků takinů indických. Jde o teprve druhé mládě tohoto druhu, které se v Děčíně narodilo.

Mládě přišlo na svět v neděli 12. března, je to sameček, má se čile k světu a je již k vidění i ve venkovním výběhu. Matkou je dvanáctiletá Abby, která do zoo přišla v roce 2013 z chomutovského zooparku a otcem pak jedenáctiletý samec Takko, kterého zoo dovezla z estonské zoo v Tallinu v roce 2014. Březost takiních samic trvá 200 až 220 dní, obvykle se rodí jedno až dvě mláďata.  

Chovu takinů indických se v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO věnují kromě Děčína ještě další 4 zahrady – Zoo Brno, Zoo Praha, Zoopark Chomutov a Zoo Košice.

 

Takin indický je prazvláštní kopytník, který se svým vzhledem vymyká přesnému zařazení. Společně s pižmoni patří takini do zvláštní skupiny přežvýkavců, která má vývojově blízko k turům i ovcím a nese tak znaky obou těchto zvířat. Mají mohutnou klabonosou hlavu, charakteristicky tvarované rohy, dlouhou vlnitou srst, která je skvěle chrání v drsných horských podmínkách. Vyskytují se v Číně, Indii a Myanmaru, kde obývají horské oblasti od 2500 do 4500 m n. m. Pro pobyt v horských podmínkách jsou takini dokonale přizpůsobeni. Jejich kůže produkuje olej, který efektivně impregnuje jejich srst a chrání je tak proti dešti a mlhám. Takini pravidelně migrují mezi letními pastvinami nad horní hranicí lesa a zimovišti v chráněných lesnatých horských údolích. Jejich potravou je tráva, listy či výhonky bambusu a různých dřevin, hlavně pěnišníků. V létě vytvářejí početná stáda sdružující až 300 jedinců, která se během zimy rozpadají na menší, asi dvacetičlenné skupiny. Dospělí samci žijí často samotářsky a k samicím se připojují pouze v době říje. Dožívají se 12-15 let, v lidské péči až 20 let.