německy anglicky

Výr virginský

výr virginský.JPG
  • Bubo virginianus
  • Great Horned Owl
  • Virginia-Uhu
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, CITES II

Výr virginský je sovou, se kterou se ve volné přírodě setkáme pouze na americkém kontinentě. Má zde velmi rozsáhlý areál rozšíření a žije jak v Severní, Střední, tak i v Jižní Americe. Vyskytuje se od severní polární oblasti až k rovníku. Je velmi přizpůsobivým a obývá všechny možné biotopy kromě trvale zaledněných oblastí a nejsušších částí pouští. V horách žije běžně i do nadmořské výšky 3300 m n. m. V Andách však obývá i ekosystém zvaný puna, což je vysokohorská travnatá oblast nad hranicí lesa (asi 3500 m n. m.) a pod hranicí sněhu (asi 5000 m n. m.).

Samci dorůstají hmotnosti asi 1,3 kg, samice asi 1,7 kg a rozpětí křídel mohou mít do 150 cm. Velikost se liší podle oblasti výskytu. Stejně tak se odlišuje i zbarvení tohoto výra, které může být od tmavě hnědé po světle šedou a jako kamufláž jim slouží žíhání. Pro tento druh sovy je typická bílá skvrna na hrdle.

Jeho nejčastější potravou bývají zajíci, králíci a hraboši, ale podle oblasti výskytu se potrava liší. Není vybíravým a pozře skoro cokoliv, co dokáže přemoci. Dle výskytu výra a dostupnosti potravy to mohou být ostatní savci, ryby, obojživelníci, plazi, korýši, ptáci i hmyz.


Počet chovaných kusů: 2

Adoptivní rodiče:
Jiří Effenberger, Varnsdorf, do 24. 3. 2023

Máte zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE

Autor: administrator | Aktualizováno: 01.07.2022
Nahoru
otevírací doba
vstupné
kudy do zoo
plán zoo
služby
archiv
kamera
e-shop
Kalendář akcí
<srpen>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Text zřizovatel

Znak města Děčín

Text partneři

Logo společnosti INO

Logo Grešík Valdemar

Logo Agrokomplexu

Logo Asan Pet

Logo Balconi

Logo Rabina

ovoce-zelenina-mar-mat.jpg

Logo Liftea

Logo Děčínského deníku

Logo e-děčínsko

Logo Děčín.cz

Logo Kudy z nudy

Logo Domova dětí a mládeže Děčín

zuš_nové.jpg

Logo Útulku Děčín

Logo vzdělávacího centra Svopap

Logo Vstupenky Děčín

Logo Artmaterial.cz

Text Jsme členem

Logo evropské asociace zoo

Logo světové asociace zoo

Logo Unie českých a slovenských zoo

Logo Fauna-flora

Logo IZE

Logo ISIS

Logo evropského záchovného programu

Logo destinačního fondu

Text Sponzoři noci snů

Logo Ústeckého kraje

Logo Rabina

Logo Balconi

cukrárna expres.jpg

Logo MAR-MAT ovoce a zelenina

lengau.jpg

bamburger.jpg

Logo Domu dětí a mládeže Děčín

Logo Dům Tisku

pekárna jindra.jpg

zš tyrše děčín.jpg

Logo skautů

šluknov.jpg

strážci přírody.jpg

idnis iter.jpg

Logo ZŠ Slovanka

sokol maxičky.jpg

spartan děčín.jpg

Výr virginský
výr virginský.JPG
  • Bubo virginianus
  • Great Horned Owl
  • Virginia-Uhu
  • Ohrožení: Červený seznam - málo dotčený druh, CITES II

Výr virginský je sovou, se kterou se ve volné přírodě setkáme pouze na americkém kontinentě. Má zde velmi rozsáhlý areál rozšíření a žije jak v Severní, Střední, tak i v Jižní Americe. Vyskytuje se od severní polární oblasti až k rovníku. Je velmi přizpůsobivým a obývá všechny možné biotopy kromě trvale zaledněných oblastí a nejsušších částí pouští. V horách žije běžně i do nadmořské výšky 3300 m n. m. V Andách však obývá i ekosystém zvaný puna, což je vysokohorská travnatá oblast nad hranicí lesa (asi 3500 m n. m.) a pod hranicí sněhu (asi 5000 m n. m.).

Samci dorůstají hmotnosti asi 1,3 kg, samice asi 1,7 kg a rozpětí křídel mohou mít do 150 cm. Velikost se liší podle oblasti výskytu. Stejně tak se odlišuje i zbarvení tohoto výra, které může být od tmavě hnědé po světle šedou a jako kamufláž jim slouží žíhání. Pro tento druh sovy je typická bílá skvrna na hrdle.

Jeho nejčastější potravou bývají zajíci, králíci a hraboši, ale podle oblasti výskytu se potrava liší. Není vybíravým a pozře skoro cokoliv, co dokáže přemoci. Dle výskytu výra a dostupnosti potravy to mohou být ostatní savci, ryby, obojživelníci, plazi, korýši, ptáci i hmyz.


Počet chovaných kusů: 2

Adoptivní rodiče:
Jiří Effenberger, Varnsdorf, do 24. 3. 2023

Máte zájem o adopci tohoto zvířete? ZDE